Jak položit plovoucí podlahu

Plovoucí podlaha je dnes oblíbenou alternativou dřevěné podlahy. Skvěle izoluje, snadno se udržuje a je k dispozici v množství variant. Pokládka plovoucí podlahy se dá zvládnout i svépomocí. Přinášíme vám stručný návod.

Nejprve zajistěte suchý, pevný a především rovný podklad. Důležitý je rovněž směr pokládky plovoucí podlahy – obvykle ve směru dopadu hlavního zdroje světla. V úzké místnosti je dobré položit prkna na šířku, čímž se opticky zvětší (tomu pomůže také světlý odstín plovoucí podlahy).

Samotná pokládka plovoucí podlahy

Na připravený podklad položte igelitovou fólii a pěnovou podložku. Plovoucí podlahu začněte pokládat 1 cm od stěny místnosti. Díky této dilatační spáře, ukotvené klínky, může podlaha takzvaně „plavat“. Jednotlivé lamely pokládejte po řadách tak, že je nejdříve spojíte mezi sebou a poté připojíte celou řadu. Po pokrytí celé místnosti přivrtejte nad dilatační spáry u zdí lemovací lišty. Mezery vyplňte tmelem v barvě podlahy. Vítanou pomocí jsou internetové videonávody.

Využijte online kalkulátor ceny materiálu

Mezi plovoucími podlahami vedou imitace dřeva a značky Balterio, Parador, Quick Step nebo Classen. Například moderní plovoucí laminátová podlaha Parador Basic 400 (teak vybledlý, selský vzor – jemně matná struktura) vychází aktuálně na 430 Kč za metr čtvereční (s DPH). V e-shopu je u každé kategorie plovoucích podlah k dispozici ceník (příklad: plovoucí podlahy Balterio Dolce Vita, které mají vzhled parket a jsou za atraktivní ceny).

V detailu vybrané podlahy zadáte požadovaný rozměr místností a vyjde vám celková cena spotřebovaného materiálu, který si můžete ihned objednat. K většině podlah dostanete dárek, lištu a podložku. K objednávkám nad 29 000 Kč náleží bezplatná doprava.